De 13 islandske julemænd

the-icelandic-yule-lads

De 13 islandske julemænd

Den 12. december er dagen hvor den første af de 13 islandske julemænd kommer ned fra bjergene og kommer på besøg hos de islandske børn. Alt efter om barnet har opført sig godt eller dårligt kommer der gaver i skoen / sokken som børnene har sat i deres vindue.

Historien om de 13 julemænd går langt tilbage i Islands historie og skildringen af de troldeagtige mænd har varieret meget. I gamle dage var julemændene mere onde end de rare mænd som bliver beskrevet til børnene på Island idag. 

Julemændene hedder “Jólasveinar” på islandsk eller “Yule Lads” på engelsk

the-icelandic-yule-lads
De 13 islandske julemænd og deres forældre. Kilde: Island.is

De 13 julemænds mor Gryla kunne f.eks. godt lide at spise børnene! Det kunne deres kat iøvrigt også. Den kom nogle gange på besøg sammen med julemanden, så man skulle opføre sig ordentligt!

I 1932 blev der lavet et digt om julekatten som mange islandske børn kender og den kendte sanger Björk har indspillet.

Besøger man Island i december måned vil man se de forskellige julemænd mange steder bl.a. som små figurer. 

islandske-julemænd
Kjöttkrokur / Meet-hook og Þvörusleikir / Spoon-licker

I området omkring Akureyri kan man komme ud og opleve det sted hvor julemændene bor. Efter sigende bor de i en grotte, som man kan komme ind at besøge. Lidt udenfor Akureyri er der er er også en julehave, som er et besøg værd. Den er iøvrigt åben hele året og man kan få fat i en af de eftertragtede figurer af de 13 julemænd.

Reykjavik er rigtig hyggelig i julen især hvis der er sne.

Reykjavik i sne
Del nu: