Hvorfor Snæfellsnes halvøen er et besøg værd

Snæfellsnes Iceland

Hvorfor Snæfellsnes halvøen er et besøg værd

Mit favoritsted på Island er uden tvivl Snæfellsnes halvøen. Mit første bekendskab med Snæfellsnes var da jeg arbejdede på et sommerhotel på den sydlige del af halvøen. Hellnar en gammel fiskerby som før i tiden var en fiskerby. Jeg arbejdede der i to somre og tilbragte tid der, som har haft dyb indflydelse på mig på en uforklarlig måde. Naturen i Snæfellsnes er storslået og der findes alt det som gør Island så enestående lava, klipper, havet, lyset og ikke mindst gletsjeren.

Kirkjufell Iceland - Outside Travel
Kirkjufell Iceland – Outside Travel

Der er noget helt særligt ved Snæfellsnes som vanskeligt er at forklare. Snæfellsjökull gletsjeren fremtræder så klart og tydeligt og man føler næsten at man kan røre ved den, når man opholder sig på Hellnar. Der hviler en slags mystik over gletsjeren. Mange har fortalt at de kan mærke kraften og har brugt den på mange måder.

Vandretur på gletsjeren

Der er muligt at vandre op på toppen af gletsjeren og det tager omkring 2 timer. Det bedste er at vandre om vinteren og tidlig sommer. Om sommeren bliver gletsjersprækkerne større og det kan være farligt at opholde sig på gletsjeren. Engang gik jeg og min mand Stefán op på toppen. Det var midt om sommeren og vi nåede toppen omkring midnat hvor solen ikke er gået ned endnu. Udsigten var storslået. Vi så over Breiðafjörð og de sydlige vestfjorde men også i den sydlige retning over Faxaflóa. Vi så midnatssolen gå ned og stå op igen lige med det samme. Det var den mest pragtfulde naturoplevelse som jeg har oplevet.

Snæfellsnes halvøen

Det simple liv på Hellnar passede mig godt. Jeg brugte al min fritid til at vandre. Mange gange gik jeg fra Hellnar til Arnarstapi som er lige i nærheden, en dejlig lille bygd med en småbådehavn. Der går en vandresti fra Hellnar til Arnarstapi og det er utrolig smukt. Hvis man er heldig ser man hvaler svømme i havet.

Verdens bedste fiskesuppe!

Ved strandkanten i Hellnar finder man en ganske lille cafe som kaldes Fjöruhúsið. Det er et vidunderligt sted som er åbent i sommermånederne. Enkelt og dejligt. Man kan sidde ude på terrassen, i varmt tøj og kan nyde verdens bedste fiskesuppe. Udsigten ud over de særprægede klipper og sten som er blevet formet at havets bølger, er skøn.

Man finder utallige vandreruter på Snæfellsnes halvøen og for at nævne en enkelt er det utrolig skønt at vandre fra Djúpalónssandur til Dritvík som er en lille vig hvor lavanen går ud til havet. I Dritvík var der en gammel fiskerby før i tiden. Nede ved strandkanten mødes naturkræfterne vand, jord og luft – der mangler kun ilden som koger ned i den islandske jord. Ved Djúpalónssandur finder man utrolig skønne og glatte natur sten som er formet af havet, vejr og vind. De er så smukke at de bruges til smykker og nipsgenstande.

Der er mange muligheder for gode oplevelser på Snæfellsness halvøen. Se evt. vores guidede 1 dagstur.


Jóhanna Ingadóttir

Skrevet af Outside Travels “Ambassadør” Jóhanna Ingadóttir, som til daglig bor i det sydlige Island med sin mand Stefán.

Outside Travel har forskellige islændinge som skriver artikler for os under fællesnævneren “My Iceland”. Artiklerne omhandle forskellige emner relateret til Island.

Del nu: