Island om sommeren eller om vinteren?

Island om sommeren eller om vinteren?

Island er smukt hele året og hver årstid har sin charme. Så skal man vælge Island om sommeren eller om vinteren?

Forår og efterår er korte og går hurtig over i henholdsvis sommer og vinter. Man taler mest om to årstider på Island nemlig sommer og vinter. Sommeren er ca. fra maj til september og vinteren fra oktober til april. 

Sommer på Island

Sommeren på Island er der hvor landet blomstrer op efter en lang og mørk vinter. Blomsterne springer ud og dagene begynder at blive lysere. Ligesom det gør i Danmark. 

De islandske sommeraftener adskiller sig noget fra de danske. Når det er højsommer på Island går solen først ned efter midnat og op igen ved 2-3 tiden om natten. Det giver nogle muligheder for at opleve rigtig meget af Island lige indtil midnat. 

Sommer på Island

Vejret er det bedste om sommeren. Jeg har oplevet alt fra 8º til 20º grader. Som I kan se på grafen er gennemsnit temperaturen i Juli ca. 13,3º C når den er højest. Det lyder ikke af meget men det er faktisk ikke så koldt, når man er der. Især ikke hvis man kan finde læ og solen skinner, så er det virkelig lækkert. 

Reykjavik gennemsnit temperatur. Kilde: Icelandic Met Office, vedur.is

Sommeren er populær

Sommeren er også der hvor der er flest der besøger Island. Hvilket så betyder flere mennesker i Reykjavik og på de populære seværdigheder som Gullfoss, Geysir og den blå lagune. 

Rejser man med børn er sommeren god. Man har mulighed for at leje en bil og køre uden for Reykjavik, uden at skulle bekymre sig om vejret. Man kunne f.eks. tage turen til Akureyri eller hvis man har lidt mere tid tage hele “highway 1” rundt om Island. Børn synes også det er lidt sjovere når det ikke regner og blæser hele tiden.

Vinter på Island

Når sommeren begynder at gå på hæld kommer vinteren krybende. Generelt set er der koldere vejr og mere sne i nordisland og vestfjordene. Reykjavik, hvor de første opdagelsesrejsende kom til da Island blev opdaget, er også der hvor vejret er bedst

Vinter på Island

Om vinteren er dagene korte og der er kun lyst ca. fra kl. 11 til kl. 15. Det skal man være opmærksom på hvis man f.eks. skal en tur sydpå og se nogle af de flotte vandfald.

Som I kan se af ovenstående graf er gennemsnit temperaturen i december – januar faktisk kun lige under fryspunktet. Koldere er det ikke. 

Vejret skifter meget hurtigt på Island. Især om vinteren skal man være opmærksom på at have godt med tøj med, når man er på farten da vejret kan ændre sig hurtigt. Følg altid med på den islandske meteorologiske institut vedur.is hvor man på forsiden kan se om der er nogle varsler for det område man skal til. 

Isgrotter og nordlys

Om vinteren er der mulighed for at komme ned i nogle af de isgrotter som er utilgængelige om sommeren, da der løber smeltevand igennem dem om sommeren. Det er ligeledes et fantastisk syn at opleve de flotte vandfald halvt dækket af is. 

Ski er populært på Island om sommeren – især i Akureyri området. Vil man prøve kræfter med Skitouring er der mange muligheder for det især i forårsmånederne hvor vejret er bedre og der er længere dage. 

For at se nordlys skal forholdene være de rigtige. Der skal være mørkt, ikke for mange skyer og månen skal ikke lyse for meget. Vintermånederne fra Oktober til April er det bedste tidspunkt at spotte nordlys. 

I vintermånederne kan man ligeledes opleve de udendørs naturlig opvarmede pools på den helt rigtige måde. Lufttemperatur 3º C og varme vand 39º C. Det bliver ikke bedre!

Northern Lights
Northern Lights

Hvad skal jeg vælge?

Der er fordele og ulemper ved at rejse til Island både om sommeren og vinteren. Vil man gerne opleve nordlys er det vintermånederne, hvor det også er lidt billigere at komme til Island. Her er der også mulighed for ski, snescooter og gletsjerture. Det er også populært med en forlænget weekend i løbet af vinterens for at prøve de varme pools og spa. 

Er man mere til at komme ud på egen hånd og besøge nord-, øst eller vestisland, så er det sommermånederne. Her kan man også lave aktiviteter som vandring, cykling, kajak, hesteryg mv. Det kan man så gøre hele natten, da det faktisk ikke bliver mørkt om sommeren. 

Del nu: