Island på tværs – på mountainbike

Island på tværs – på mountainbike

“Det har længe været min drøm at krydse Island på tværs over højlandet. Til sommer kan jeg forhåbentlig krydse den tur af på min “Bucket list”. Jónas forbereder sig på en tur tværs over Island på mountainbike. Læs om hans rute og forberedelse her.

Drømmen

Det er ikke bare et punkt på en bucket list. Det er meget mere end det. Jeg har på grund af mit ophav, en dansk mor og en islandsk far, opholdt mig meget i Island. Jeg har derfor også set store dele af landet – mest fra en stor firhjulstrækker. Men når man nu slæber sin mountainbike med til Island, så er det jo klart, at turen skal foregå væk fra de polerede asfaltveje, og inde på de til tider meget hullede lavabelagte veje.

De fleste der læser med på blog’en hos Outside Travel, ved at når man bevæger sig i Island, så bevæger man sig rundt om Island, og ikke igennem Island. Vejene der går igennem Island er ikke belagt med asfalt, og mange af dem er bedst egnede til en firhjulstrækker. Men de kan være velkørte, og så kan de være aldeles det modsatte.

Materialet der bygges grusveje med, er lava i forskellige størrelser. Disse lavaveje kan være humplede som et vaskebræt, hullede som en ost eller hårde som sten. Nogle gange er de det hele på en gang. Derfor er mountainbiken bare det perfekte transportmiddel, og jeg har valgt at turen skal tages på en fatbike. 

Verden skal opleves fra en cykelsaddel, og hvis den saddel sidder på en mountainbike, så bliver det bare endnu bedre.

– Jónas Thor Björnsson, Redaktør på MTBX.dk

Turen tværs over Island

Om sommeren åbnes det islandske højland op for køretøjer, og dermed også for cykler. Højlandet er dækket af sne om vinteren og godt ind i foråret. Skal man opleve den del af Island, skal man altså være tålmodig, og vente til der er mulighed for at bevæge sig der derind. 

Højlandet kan krydses af flere ruter, og den mest kendte, er den der går over det sted der hedder Kjölur, som vi også har skrevet om før. Men der er en anden rute, den hedder Sprengisandur. Sprengisandur var ikke et sted man havde lyst til at opholde sig længe på, i gamle dage. Det skulle krydses for at komme syd eller nord på, men her var spørgelser, alfer og endda trolde. Sprengi kommer af Sprengja, som i kan forstås som, at hestene skulle ride med alt hvad de havde.

Min mtb tur skal selvfølgelig gå over Sprengisandur nord på, og ned af Kjölur turen, når det går syd på. Turen vil byde på natur oplevelser ud over det sædvanlige, med fjelde der troner og vulkansk materiale spredt ud over det hele. Men det vil også være frodige områder, og endda en par steder med varme kilder man kan bade i. Der vil være floder der skal krydses, vejrlig der vil alt andet end godt, uvejsomt terræn, men også terræn der bare forsætter og forsætter uden landskabet ændrer sig betydeligt. Det kan være snevejr, og det kan være lækkert solskin. Der kan endda være situationer hvor man må sige, “ok – kan jeg forsætte?”

850 km over højlandet

Den valgte rute for denne bikepacking tur, er ikke valgt fordi den er lige til, men fordi den kommer til at vise en del af Island, man sjældent ser. Turen vil byde på spektakulære udsigter, flotte naturscenerier, og langstrakte landskaber.  

Turen starter i den sydlige by der hedder Selfoss, og topper i en lille fiskerby i det nordligste Island der hedder Siglufjördur. Herefter vender jeg om, og kører til Selfoss igen. Det er ca. 850 km. som jeg forventer at bruge 10 dage på. 

Jeg tager turen helt alene, og fra jeg ser den sidste bondegård i syd, til den første dukker op i nord, har jeg cyklet 300 km. Dog er der nødhytter rundt omkring, og midt på højlandet ligger et anlæg, hvor man kan få et bad og eventuelt overnatte på en køjesengsstue – stedet hedder Nyidalur, og ligger meget tæt på gletcheren Tungnafellsjökull.

Forberedelse

Turen har været planlagt det sidste halve år. Jeg har været på flere bikepacking ture med udgangspunkt fra mit hjem i Viborg. Vejret på disse ture har både været rigtig godt, men også regnvejr og kulde. Der er lavet mange overvejelser omkring udstyr, søgt erfaringer i forskellige fora på nettet, og prøvet af hvad der har været bedst. Der er helt sikkert noget jeg ikke har tænkt på, og der går helt sikkert noget galt. Men forhåbentligt kan jeg ordne det på stedet, ellers må jeg jo vente, til jeg kan få hjælp af en forbipasserende.

Følg med på Jónas’ tur tværs over Island

Hvis I vil følge med, så kig med på MTBX – Mountainbike magasin eller på Outside Travels Facebook side. Det er også muligt at følge med på Instagram både på min egen profil jonasthorbjornsson eller på MTBXDK. Der er derfor rig mulighed for at følge med i mit kommende eventyr.

Jónas tur kan følges live og starter den 30. juni og slutter den 13. juli 2019.


Denne artikel er skrevet af Outside Travels “Ambassadør” Jónas Thor Björnsson, som er redaktør på det danske mountainbike magasin MTBX.dk. Jonas har, som han skriver, Islandske aner og har rejst meget på Island. Hans store passion er at køre Mountainbike. 

Outside Travel har forskellige personer til at skrive artikler for os under fællesnævneren “My Iceland”. Artiklerne omhandler forskellige emner relateret til Island. Alle vores Ambassadører har en dyb passion for Island.

Del nu: