Thorrablot – autentisk islandsk mad

Thorrablot – autentisk islandsk mad

Spanien har paella, Tyskland har currywurst og Italien har pizza. Nogle påstår, at maden siger mere om et lands kultur end noget andet. Men hvad kendetegner egentlig islandsk mad, og er det overhovedet værd at prøve? I øjeblikket fejres Thorrablot i Island, og det giver jer en unik mulighed for at komme helt tæt på den islandske madkultur.

Thorrablot er en fejring af midvinteren, der har fundet sted i Island i mere end 1.000 år. Inden kristendommen gjorde sit indtog i Island, var ofringer til de hedenske guder en vigtig del af højtiden. Siden da er de hedenske ritualer heldigvis blevet afskaffet, og i dag er Thorrablot hovedsagligt en social madfestival, hvor man spiser traditionel mad og hylder den islandske kultur.

Madfestivalen med traditionel islandsk mad starter den første fredag efter den 19. januar, som er vinterens 13. uge, og fortsætter frem til midten af februar hvert år. 

Er man på Island i denne periode, er der endnu større chance for at smage nogle af de traditionelle islandske retter, som i folkemunde går under betegnelsen Torramatur. Retterne stammer fra dengang fryseren ikke var opfundet, og hvor der var mangel på salt til at konservere maden. Torramatur-retter er derfor ofte konserveret ved fermentering eller ved rygning.

Kogt fårehoved på menuen

Selvom det islandske køkken kan virke en anelse rustikt, kan det varmt anbefales at prøve nogle af de traditionelle retter – især når man er på Island under Thorrablot, hvor udvalget er enormt bredt. Det er ikke sikkert, at I vil synes lige godt om alle retterne, men om ikke andet får I endnu en sjov og mindeværdig oplevelse med hjem.

Herunder kan I blive klogere på nogle af de klassiske retter, som er særligt populære under Thorrablot.

Svið
Svið er en traditionel islandsk ret, der består af et halvt fårehoved, som får brændt hårene af, hvorefter det koges, efter hjernen er blevet fjernet. Svið stammer fra dengang, hvor maden på Island var sparsom, og man derfor ikke kunne lade noget af dyret gå til spilde. På trods af rettens noget morbide udseende er der faktisk tale om en ganske velsmagende ret, som I ikke skal være bange for at smage.

Svið kan være svær at støve op på restauranter og spisesteder, men nydes stadig i mange islandske hjem – særligt under Thorrablot fra midten af januar til midten af februar. Derfor har I bedst chancer for at smage denne berømte ret, hvis I rejser til Island under Thorrablot.

Hákarl
Hákarl er en traditionel islandsk ret, der består af hajkød, som først fermenteres og derefter hænges til tørre i 5 måneder. Retten har en kraftig lugt af ammoniak, men smager faktisk ikke så kraftigt, som den lugter.
Ligesom Svið stammer Hákarl fra dengang, hvor der var begrænset adgang til mad på Island, og rettens popularitet blandt islændinge er med årene dalet kraftigt. Retten nydes ofte sammen med et glas brennivín, der, som navnet antyder, er en islandsk brændevin.

Hangikjöt
Hangikjöt består af røget lamme- eller fårekød som typisk koges, skæres i skiver og serveres enten varmt eller koldt. Hangikjöt betyder hængt kød, hvilket refererer til måden, som kødet hænges op på under rygningsprocessen. Hangikjöt blev oprindeligt røget for at konservere kødet, men røgen bidrager også til rettens meget karakteristiske smag. Udover at være populær under Torrablot spiser mange islændinge også Hangikjöt til jul, hvor retten ofte serveres med bechamél sauce, kartofler og ærter.

Fun fact: Tørrede fåreekskrementer og birketræ er det foretrukne brændsel til at ryge Hangikjöt.

Blóðmör
Blóðmör er en islandsk blodpølse, som laves af blod og hakket fedt fra får. Blodet og fedtet blandes sammen med mel og gryn og fyldes i fårets mavesæk, som syes sammen og koges i op til 3 timer. Blóðmör kan tilberedes på flere forskellige måder. Nogle foretrækker kolde skiver på et stykke islandsk rugbrød (rúgbrauð), mens andre smider det på panden eller ovenpå risengrøden.

Her kan du spise traditionel islandsk mad

Det gode ved menuen på denne islandske madfestival er at det hele som regel skyldes ned med Islandsk brændevin, som også er kendt som “Black Death”.

Icelandic Brennivin
Islandsk brændevin

Mange restauranter har en Thorrablot menu i denne periode, så man kan prøve lidt forskelligt traditionel islandsk mad. Restaurant Lækjabrekka, som ligger i midtbyen, er et godt bud. 

Også restaurant 3Frakkar, som ikke ligger langt fra Laugarvegur serverer traditional islandsk mad. Ca. 15 minutter fra Reykjavik ligger Hafnarfjordur hvor Fjorukrain ligger. Her serveres ligeledes traditionel islandsk mad hele året. 

Kontakt os i dag og få inspiration til din næste rejse til Island.

Del nu:


Outside Travel
5.0
Based on 11 reviews
drevet af Facebook
Mette Hartzberg
Mette Hartzberg
2020-08-03T21:04:52+0000
Er lige kommet hjem efter 10 fantastiske dage på Island i autocamper. Outside Travel havde fastlagt et super dagsprogram til os, der virkeligt... passede godt i forhold til vores interesser, børnenes alder og fysiske kapacitet mv. Turen indeholdt de væsentlige ”must see” steder, men samtidig også en del steder om du ikke lige finder i ”Turen går til Island”, hvilket vi satte stort pris på. Desuden er det rigtigt nemt at have dagsprogrammet i app’en fra Outside Travel med links til Google Maps mv., hvilket bare gør det hele lidt lettere. Vi er så glade for at vi valgte at få hjælp til turen fra Outside Travel og kan kun give de største anbefalinger herfra.læs mere
Claus Erhard-frederiksen
Claus Erhard-frederiksen
2020-02-19T16:10:33+0000
Har for første gang oplevet island - hjemrejsen forsinket et døgn, da vejret jo ikke tager hensyn. De første dage var derimod ganske imponerende.... Fik anvist en tur, hvor 2 særdeles dedikerede islændinge gav den gas. Lavahuler, varmt bad ude i vildmarken - (ikke den Blå Lagune). På vej tilbage til basen slog de et smut rundt om en sort strand på ca 10 km. En super oplevelse. Vi har fået godt og vel fuld valuta for investeringen og kunne sagtens finde på at vende tilbage. TAK! Lis og Claus, Hørsholmlæs mere
Birgitte Vendelbo Erhard-Frederiksen
Birgitte Vendelbo Erhard-Frederiksen
2020-02-18T21:37:18+0000
Med kun 2,5 dag på Island havde vi brug for hjælp. Outside Travel var al den hjælp vi havde brug for. Vi havde en uforglemmelig dag med vores egne... guider. Island på tæt hold. Da vores ophold blev ufrivillig forlænget, fik vi gode råd til hvad der er værd at besøge i Reykjavik. Vi ville gerne have haft en dag mere. Næste gang turen går til Island, bliver det ikke uden Outside Travellæs mere
Michael Søndergaard Jensen
Michael Søndergaard Jensen
2019-11-02T16:02:40+0000
8 dage på Island i efterårsferien var en fantastisk oplevelse. Super godt arrangeret af Outside Travel. Vi havde et par heldagsture med egen... chauffør/guide, helt vildt hvilken natur vi oplevede, som vi ikke havde set bare i en almindelig bil. En kæmpe anbefaling herfra. Bare kontakt Outside Travel, I vil ikke fortryde det.læs mere
Kasper Rasmussen
Kasper Rasmussen
2019-10-31T17:22:20+0000
Min kæreste og jeg kan på det varmeste anbefale Outside Travel, som vi rejste med i efterårsferien. Bjarke var rigtig god til at hjælpe med at... planlægge den perfekte rute i det sydlige Island, og vi fik en helt fantastisk ferie. Når vi forhåbentlig engang vender tilbage til Island, vil vi rejse med Outside Travel igen. Vh Trine og Kasperlæs mere
Søren Preuss
Søren Preuss
2019-08-30T08:01:31+0000
Fantastisk firma, god service og højt humør. En stor anbefaling herfra.
Mette Bisgård
Mette Bisgård
2019-07-18T08:27:28+0000
Jeg kan varmt anbefale Outside Travel som arrangør af din rejse til Island. Jeg fik et hav af gode råd til planlægningen af min rejse, og kan nu ikke... vente med at komme afsted! Så ring til outside Travel hvis turen går til Island! :-)læs mere
Torben Hvilsted
Torben Hvilsted
2018-12-14T13:33:38+0000
Jeg vil helt klart anbefale Outside Travel til alle som skal til Island. Om det så er en kæreste-tur til Reykjavik eller en natur-oplevelse så har de... masser af gode forslag og giver en fantastisk service fra start til slut!læs mere
Martin Christian Hemmsen
Martin Christian Hemmsen
2018-12-04T18:54:24+0000
Vi skal til Island, og det er med Outside Travel som medarrangør! Sammen med Outside Travel, har vi sammensat en rejse, som passer til vores... temperament og kapacitet. Vi er en familie på 5 med børn på 2 til 9 år, så har haft fokus på oplevelser alle kan være med til, men også hygge til far og mor. Vi glæder os til en rejse, hvor vi blandt andet skal opleve den gyldne cirkel, spise frisk fangede jomfruhummere på restaurant i Fjorubodid, mærke bruset fra vandfaldet Seljalandsfoss, se gletsjeren Eyjafjalla som ligger oven på en vulkan, slappe af i den blå lagune, opleve nordlys på en aftentur, og endeligt brænde den sidste energi af på en to dags skitur på Bláfjöll. Kan på det varmeste anbefale Outside Travel. Deres engagement for at få sammensat en fed tur, med overnatning og oplevelser, har været fantastisk.læs mere
Louise Mayntz Blangsted
Louise Mayntz Blangsted
2018-11-18T19:13:44+0000
Giver Outside Travel min varmeste anbefaling for den tilgang de har til skræddersyede rejser til Island.
Trine Maymann
Trine Maymann
2018-10-19T19:49:32+0000
Hvis du drømmer om en unik tur til fantastiske Island, så kontakt Outside Travel, der har de fedeste ture og forslag til oplevelser ✨🇮🇸
Næste anmeldelser