Mountainbike på Island – med cyklen på ryggen

Mountainbike på Island

Mountainbike på Island – med cyklen på ryggen

Parkerede bilen i en røgsky fra et af Islands varmevandsværker. Det ligner ikke noget der hører til herude i det smukke Islandske højland, men mere noget fra en Star Wars film. Det var nu ikke for at opleve hverken den bæredygtige energi eller se hvor Star Wars var optaget, at jeg var her.

Jeg var her for at udfordre mine mountainbike færdigheder på en islandsk vulkan efter utallige træningsturer på de danske mountainbike spor. Mountainbike på Island er forholdsvist nyt men der er uanede muligheder og nogle fede Single Track / All Mountain MTB spor. Der er også lavet decideret bikeparks med Enduro og Downhill spor, som man kan prøve.

Full suspension cyklen klar – check!

Mountainbiken blev checket en sidste gang inden min “Bike & Hike” tur på vulkanbjerget Hengill. Sporet er meget varieret og nogle steder har man ikke andre muligheder end at gå med cyklen, deraf navnet “Bike & Hike”.

Første del af turen går stille og roligt opad og man cykler igennem en rigtig flot dal, hvor man skal forcere flere vandløb på vejen. Jeg kan se bjerget forsvinde op i skyerne og dampen fra det geotermiske område for enden af dalen. Jeg møder et par enkelte der er ude at vandre og et par får, men ellers ingen andre.

Det ligner ikke noget der hører til herude i det smukke islandske højland, men mere noget fra en Star Wars film.
Bade i det naturlige geotermisk vand

Fra bjerget løber der et vandløb ned og bliver til en lidt større å. Der kommer damp fra det geotermiske vand som bliver køligere nu længere ned ad bjerget det kommer. Der hvor å’en starter er der en lille naturlig pool som er meget indbydende, så jeg beslutter at hoppe i og nyde det dejlige varme vand. Det var ikke planlagt, så det blev i “full monty” stil!

Frokosten nydes ved en nærliggende nødhytte sammen med de græssende får.

Vulkaner og grønt græs

Stien begynder at gå stejlt opad og jeg overgiver mig og trækker cyklen op. Jeg kan se at skyerne ligger lavt på toppen, så inden jeg når helt op, og efter at have trukket min cykel et godt stykke, holder jeg en velfortjent pause. Jeg har et fantastisk view ud over dalen, som jeg har cyklet igennem og landskabet er uvirkeligt og ligner noget fra en film. Der er en helt fantastisk kombination af sort sand, grønne græsmarker og lava formationer.

Jeg cykler på single tracks primært lavet af de får der græsser i området.

Klatring med mountainbike

Trækker min cykel lidt mere og kommer til en ca. 3 meter høj klippevæg hvor stien fortsætter op over. Der er naturlige indhug i klipperne, hvor man kan klatre op over den. Til gengæld er der ikke lige nogle naturlig vej for en mountainbike! Så cyklen må op på ryggen. Jeg kan nogenlunde få cyklen til at hænge lidt i min rygsæk, så cyklen har noget at balancere på og så er det bare op at klatre med min 14-15 kg. tunge full suspension MTB på ryggen. Det lykkedes at komme opover og jeg er glad for at have noget toppen af bjerget.

Toppen af bjerget er så et fladt stykke som bedst kan beskrives som en masse klippeformationer man kan cykle på. Det hele blive lidt mere spændene idet der er tåge helt øverst, så man skal lige kigge sig godt for, både for at kunne navigere den rigtige vej og samtidig se hvor man kører.

Der ligger en smule sne som er sjov at køre på, men ellers er underlaget der køres på klippe og småsten.

Jeg kan nogenlunde få cyklen til at hænge lidt i min rygsæk, så cyklen har noget at balancere på og så er det bare op at klatre med min 14-15 kg. tunge full suspension MTB på ryggen.
MTB Downhill på løst underlag

Gevinsten ved den hårde opkørsel er selvfølgelig nedkørslen. Jeg blev ikke snydt på denne tur. Det var en fantastisk nedkørsel med små naturlige hop og sving. Der er også vandløb der der skal køres igennem og de fleste er ikke dybere end at man kan køre fint igennem dem. Sporet er et kombineret vandre og cykel spor så man skal lige sikre sig at der ikke pludselig står nogle på sporet, men jeg mødte ikke mere end et par stykker.

Underlaget består mest af små vulkanske småsten og klipper og der er masser udfordringer! Det er en rigtig fed tur ned fra bjerget.

Jeg ankommer til min bil efter en dejlig dagstur på Hengill bjerget. Mine mountainbike færdigheder blev godkendt, hvis jeg selv skal sige det.  Om aftenen nyder jeg en velfortjent øl, imens jeg drømmer om hvor den næste mountainbike tur på Island skal gå til.

Vil du med på tur? Check vores ture her

Del nu: